Keleti táborkapu - Porta praetoria

 A legiotábornak a Dunára, vagyis az ellenség felé nézõ oldalán volt a tulajdonképpeni fõkapuja. A via praetoria innen vezetett a táborközpontba, a principia épületéhez.

 A porta praetoria ma ismert formájában a 3. század második felében épült. A háromnyílású kapuépítményt kétoldalt egy-egy emeletes, köralapozású, nyolcszögletû torony fogta közre. A boltozott átjárók közül a középsõ a kocsiforgalom, a két szélsõ a gyalogosok számára készült. Az északi átjáró boltívét a megmaradt faragott kövek alapján rekonstruálták s alakos zárókövét is visszaépítették. A kivezetõ kocsiút közepén mészkõlapokkal fedett szennyvízcsatorna vezetett a Duna felé. A porta praetoria felõl lehetett megközelíteni a Dunán átvezetõ hidat, amely a legiotábor és a pesti oldalon levõ Transaquincum nevû hídfõállás között teremtett összeköttetést.

A kapu maradványai a Kórház utca 7. sz. elõtti romkertben tekinthetõk meg. 

(aquincum.hu)

A mostani, és a római kori állapot összemontírozva. Még csak a főbb formák látszanak, részletek, textúrázás nincs kész. 

A másik oldalról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kapu alaprajza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekonstrukciós rajz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antefixum.blog.hu/api/trackback/id/tr151171485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása