Déli táborkapu - Porta principalis dextra

 A porta principalis dextra itt helyreállított formájában a 2. század második felében épült. Az emeletes, négyszögletes kaputornyok két, egyenként 3,5 m széles kapunyílást fognak közre. Az építményen többször végeztek kisebb javításokat, átépítéseket. A kapu használatának utolsó idejében a 4. század elején a keleti kapunyílást elfalazták, s csak a nyugati átjárón keresztül közlekedtek. 

A kapun bevezetõ oszlopsorral szegélyezett út, a via principalis, a tábor észak-déli fõútja, a tábor központi épületéhez, a principiához vezetett. Két oldaláról taberna-k (boltsor) nyíltak. A tebernasor mögött a legio 1. corhors-ának a laktanyái állottak, keleti oldalán pedig a táborparancsnok helyettesének, a senatori rangú tribunus laticlaviusnak a lakóháza. 
A déli táborfal helyreállított szakasza és a déli táborkapu rekonstruált maradványai a Flórián téri aluljáró délnyugati kijáratánál kialakított romkertben tekinthetõk meg.
(aquincum.hu)
 
Részletesen kidolgozott modell, nagyjából kész textúrázás.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Légifotó: www.civertan.hu

A kapu belülről.

A bejegyzés trackback címe:

https://antefixum.blog.hu/api/trackback/id/tr521171720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2011.07.21. 20:02:55

Gyönyörű munkák, gratulálok!
süti beállítások módosítása